Als je in Utrecht op straat loopt, dan herken je tussen de passanten waarschijnlijk geen zwerfjongeren. Maar ze zijn er wel. Met enige regelmaat werkt Back UP mee aan nieuwsitems over zwerfjongeren, zodat we aandacht kunnen vragen voor hun positie in de samenleving.

Zo hebben we meegewerkt aan een aantal uitingen over grijs wonen, iets dat bij onze jongeren veel voorkomt. Jongeren die grijs wonen, zwerven van vriend naar kennis, van familie naar opvanghuis. Ze hebben soms wel een adres, maar zijn daar niet welkom. Doordat ze geen vast adres hebben, komen ze ook niet in aanmerking voor voorzieningen. Die vicieuze cirkel is lastig te doorbreken: als je een kamer huurt, moet je huur betalen en vaak ook een borgsom. Maar zonder geld geen kamer. En zonder adres geen geld. Back UP heeft afspraken met Werk en Inkomen van de gemeente Utrecht gemaakt om onder bepaalde voorwaarden deze vicieuze cirkel te kunnen doorbreken.

Utrecht telt naar schatting ongeveer 200 tot 250 zwerfjongeren. Precieze aantallen ontbreken, doordat veel jongeren niet in de opvang kunnen of willen. Sinds de jaren zeventig biedt Back UP (voorheen Strand en ThuislozenTeam) hulp aan de dak- en thuisloze jongeren. Specifieke hulpverlening aan deze groep is van belang, omdat de situatie van deze jongeren zich vaak niet laat plooien in de kaders van de gewone hulpverlening. De ambulant hulpverleners van Back UP motiveren jongeren voor hulpverlening, gaan mee naar afspraken en laten de jongere niet vallen, hoe bont hij of zij het ook heeft gemaakt.

Back UP in de media:

2017:

Back Up doet mee aan onderzoek:

In onderstaand artikel wordt beschreven hoe de verhalende of narratieve benadering kan bijdragen aan het desistance-proces (natuurlijke proces van het stoppen met criminaliteit). U krijgt informatie over hoe op een methodische wijze de aandacht voor het levensverhaal kan worden geïmplementeerd in de handelswijze. Er is onderzoek gedaan naar welke betekenisvolle inzichten er kunnen worden afgeleid uit levensverhalen van de (ex)-delinquenten jongeren die in beeld zijn bij Back-Up ten aanzien van het stoppen met criminaliteit. Hun verhalen hebben de basis gevormd van het onderzoek.

Artikel: betekenis van het leven

Levenslijnen

2016:

Interview met Hassan Slassi, teamleider van Back UP over dakloze jongeren en het tekort aan opvang

Klik hier voor het volledige artikel van NOS op 3.

Jongeren Back UP in gesprek met wethouder Everhardt

160919-backup-wethoud-in-gesprek-met-2-clienten-web

Hoe ervaren jongeren discriminatie op de arbeidsmarkt? Met die vraag kwam wethouder Victor Everhardt (jeugd, werk en inkomen) maandag 19 september naar Back UP. En wat is er tegen te doen?

De jongeren die bij Back UP komen, zijn dak- of thuisloos en hebben vaak problemen op meerdere gebieden: wonen, werk, school, dagbesteding, gezondheid, geld. Bij Back U krijgen ze begeleiding om stap voor stap hun leven op te bouwen. Als de jongeren solliciteren, worden ze regelmatig afgewezen. Jongeren met een strafblad krijgen bijvoorbeeld geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en worden ze afgewezen.

Het maakt ze radeloos, gefrustreerd en gekwetst, zo bleek gisteren tijdens het drukbezochte spreekuur met de wethouder. Zo zei een van de jongeren: ‘Het doet pijn als je keer na keer wordt afgewezen’. De jongeren vertelden dat hun motivatie weg is en ze vaak niet meer weten hoe ze dit probleem kunnen oplossen. Ze willen graag weer kunnen meedraaien in de maatschappij, maar zijn bang om weer afgewezen te worden.

Oplossingen
De aanwezige jongeren waren tijdens het spreekuur met Everhardt erg spraakzaam. Het resulteerde in een uur waar veel oplossingen en adviezen werden besproken. Niet alleen oplossingen voor discriminatie bij een sollicitatie, maar ook voor op de werkvloer. Zo vertelde een jongere die in de zorg werkt dat ze op het werk veel te maken heeft met racistische opmerkingen. Tijdens het gesprek gaf de wethouder aan deze adviezen mee te nemen in zijn besprekingen. “Ik heb het gevoel dat er naar me is geluisterd door iemand die er echt iets aan kan doen”, aldus een van de jongeren/ Bij Back UP kunnen jongeren ideeën blijven aandragen om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan en de kansen voor deze jongeren te vergroten. Back UP geeft de ervaringen dan door aan de wethouder.

2015:

Armoede komt in veel huishoudens voor, ook onder jongeren leeft er armoede. Waar kun je terecht en wat is er allemaal mogelijk om toch verder te kunnen met je leven? Er is een website opgericht door de Utrechtse Armoedecoalitie die een overzicht geeft van regelingen en organisaties waar je terecht kunt voor hulp. Back Up ervaart ook veel armoede onder jongeren en krijgt ook regelmatig voedselpakketten aangeboden om deze aan de doelgroep te geven. Wil je meer informatie of wij van Back Up iets voor je kunnen betekenen? Bel ons op 030-2361777 of kom langs op ons spreekuur.

De eerste aflevering van ‘M-FILES: HOTEL DE STRAAT’ met als titel Jong, dak- en thuisloos zijn.

De tweede aflevering van ‘M-FILES: HOTEL DE STRAAT’ met als titel 100% helden. Dit verhaal gaat over twee ex-zwerfjongeren die zich inzetten als vrijwilliger om andere jongeren te ondersteunen.

De derde aflevering van ‘M-FILES: HOTEL DE STRAAT’ met als titel Massa Doet. Igor en Torsten (zwerfjongeren uit Utrecht) worden op de voet gevolgd. Hoe ziet hun leven eruit?

Naar aanleiding van de 3-delige reportage over zwerfjongeren heeft M-Files radioshow ‘Hotel de Straat’ een interview gehouden bij Back UP. Klik hier om het gehele interview te beluisteren.

Wat doet Back UP voor jongeren zonder vaste woon- of verblijfplaats? Gerrit Harmsen van Back UP vertelt dat aan radiozender FunX. Voorafgaand daaraan vertellen jongeren of ze wel eens zijn weggelopen van huis.

2014:

Raadslid Bouchra Dibi: Utrechtse jongeren spoken door de stad (FunX radio)

Interview met Hassan Slassi over Grijs wonen

2013:

Marokkaanse meiden steeds vaker in de problemen (De Stad Utrecht)

Aantal zwerfjongeren in Utrecht neemt af (De Stad Utrecht)

2012:

Ruim 200 zwerfjongeren in Utrecht (De Stad Utrecht)

2011:

Nieuwsbrief ministerie SZW over zwerfjongeren en schulden